Tidligere byråkrat satte 1,2 milliarder kroner i bitcoins, kan ha gått for hundrevis av millioner

Kryptovaluta-investor Geir Harald Hansen (48) tjente 55,4 millioner kroner i kryptovaluta i 2021. Det viser regnskapet til hans heleide selskap Aesir Financial. Resultatet skyldes gevinst ved realisering av investeringer.

Varen i Hansens portefølje med høyest verdi består av verdens største kryptovaluta, nemlig bitcoin. Hansen la opp til sammen 2.951 bitcoins ved inngangen til 2022. Disse var verdt 1,23 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.

Siden nyttår har imidlertid bitcoins kurs falt nesten kontinuerlig, med bitcoin ned 46 prosent i skrivende stund siden årsskiftet. Siden Hansen ikke har laget noen deler av varen i løpet av 2022, har kursfallet gitt et papirtap for ham og selskapet på 552 millioner kroner for Hansen.

Den tidligere byråkraten som sa opp jobben

Hansen har også vært en flittig bitcoin-opptjener, med noe av formuen som ble skapt da han hadde permisjon fra sin tidligere jobb i Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Enhet), som hører under Kunnskapsdepartementet.

Interessen for kryptovaluta begynte for over ti år siden da Hansen, fra en liten leilighet helt øst i Oslo, installerte et av de kraftigste 3D-grafikkortene på markedet i en datamaskin.

– Det går med mye strøm, men det fine er at jeg slipper å varme opp leiligheten med panelovner, sa Hansen til DN den gang.

I 2019 viste bitcoin-hobbyen seg så lønnsom at Hansen trakk seg fra departementet. Imidlertid, ifølge nettstedet til Hansens tidligere Bitcoin-gruveselskap, Bitminer, ble gruvedriften i dette selskapet avsluttet i fjor sommer.

Han betalte 12,5 millioner i skatt

Hansen og hans selskap hadde 3150 bitcoins i porteføljen i 2020, noe som betyr at kryptoinvestoren solgte 199 bitcoins i løpet av det siste året.

Den tidligere byråkraten har også poster relatert til andre kryptovalutaer, inkludert Namecoins, Stellar og bitcoin Cash. Stellar er den største posten i antall kryptovalutaer og teller opptil 4,6 millioner Stellar. Disse hadde en samlet verdi på 10,9 millioner ved utgangen av 2021, ifølge årsregnskapet. Prisen på Stellar har imidlertid falt med mer enn femti prosent siden nyttår.

Hele porteføljen ble verdsatt til totalt 1,24 milliarder kroner i 2021, med gjeld på til sammen 340 millioner kroner.

Bitcoin er nå ned mer enn 60 prosent fra toppen i fjor høst, og har ikke vært på et lavere nivå siden desember 2020.

– At Bitcoin faller i dag har nok mer å gjøre med den generelle markedstrenden som vi har sett de siste månedene, sa Arcane Crypto-analytiker Vetle Lunde til DN mandag da Bitcoin stupte mer enn ti prosent.

Til tross for de turbulente tidene i kryptoverdenen, tjente Hansen mye penger på investeringene sine i fjor. Resultatet før skatt kom på 56,2 millioner kroner, hvor kryptoinvestoren måtte betale 12,5 millioner kroner i skatt. Totalresultatet endte på 43,7 millioner DKK.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.