Tordner etter Russia-bråk

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Det norske langrennslandslaget startet denne uka jobben mot neste verdenscupsesong på Sognefjellet.

Det store spørsmålet før neste sesong er om Russland – Norges argeste konkurrent i sporet – kan være med og kjempe om heder, medaljer og verdenscuppoeng.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) nektet Russland å delta i de siste verdenscuprennene for sesongen, men har ikke tatt en avgjørelse for neste år.

IKKE NOK: Russiske Veronika Stepanova (th) er blant utøverne som har vært kritiske til måten landet er blitt håndtert på.  Her er hun sammen med Vladimir Putin tidligere i år.  Photo: NTB

IKKE NOK: Russiske Veronika Stepanova (th) er blant utøverne som har vært kritiske til måten landet er blitt håndtert på. Her er hun sammen med Vladimir Putin tidligere i år. Photo: NTB
see more

Cristierer FIS

På toppen av det hele ble de ikke utestengt på grunn av krigen i Ukraina – FIS’ hovedbegrunnelse var utøvernes sikkerhet.

Det får langrennssjef Espen Bjervig. Han tar et brutalt oppgjør med måten FIS har håndtert saken på.

– Jeg stiller meg undrende til at de sier at det er av sikkerhetsmessige årsaker at de ikke får være med. Man har vel ikke klart å tydelig tatt avstand fra krigshandlingene som Russland gjør, sier Bjervig til Dagbladet.

– Hva synes du om det?

– De fleste idrettsorganisasjoner i verden har gjort det, så jeg synes også at FIS burde ta tydelig avstand fra krigshandlingene og ikke gjemme seg bak en sikkerhetsparagraf.

Han synes en Norges skipresident Erik Røste, som har påvirkningskraft gjennom sitt verv i FIS Council – har vært tydelig i sin tale angående saken.

– Røste har vært klar og tydelig. Spesielt rundt rennene i Kollen. Han var klar på at han ikke ønsket russisk deltakelse på grunn av krigføringen. Det var ikke sikkerhetsmessige hensyn han tok fram.

MALE: Trener Ole Morten Iversen blir lurt trill rundt når langrennsløper Anne Kjersti Kalvå fjernstyrer intervjuet. Reporter: Kristoffer Løkås, Photo: Dennis Appelong, Klipp: Dennis Appelong og Håvard Bjørnerem
see more

– Usannsynlig

FIS har ennå ikke tatt et endelig valg om hva som skjer med Russland neste sesong. De hadde en rekke møter i mai, men der ble Russland-spørsmål konsekvent unngått. From skal først diskutere saken på høstmøtene i – ja nettopp- høst.

Bjervig er derimot klokkeklar til Dagbladet. Han kan ikke stops seg in russiske utøvere er tilbake i skisporet med det første.

– Det er helt usannsynlig at de får være med neste sesong. Det holder ikke med at det ikke er krig lenger, det må bli en fredsavtale og en oppreisning til Ukraina. Det er et viktig standpunkt at idretten står bak det her. Ikke at vi er ute etter å ta de russiske utøverne, men at vi markere overfor det russiske systemet at sånt er ikke akseptabelt i 2022.

Herretrener Eirik Myhr Nossum fortsetter:

– Grunnen til at jeg håper å se Russland i verdenscupen er fordi da er krigen i Ukraina over. Sånn som ting er nå kommer ikke Russland med. Rent sportslig håper jeg at de beste er på start, men ikke under forutsetningene som er nå.

KLAR'S TALE: Eirik Myhr Nossum.  Photo: Bjorn Langsem

KLAR’S TALE: Eirik Myhr Nossum. Photo: Bjorn Langsem
see more

Bolsjunovs svar

Johannes Høsflot Klæbo har tidligere vært klar motstander av at Russland skal delta, og overfor Dagbladet på Sognefjellet gjentar han kritikken:

– Det er helt uaktuelt så lenge de er i krig med et annet land. Det gjelder på et internasjonalt nivå. Jeg snakker bare for meg selv, men jeg tror ikke nødvendigvis at det bare er jeg som har den holdningen.

- UAKTUELT: Johannes Høsflot Klæbo.  Photo: Bjorn Langsem

– UAKTUELT: Johannes Høsflot Klæbo. Photo: Bjorn Langsem
see more

Aleksandr Bolsjunov sier at han blir ekstra motivert av andre ikke ønsker dem i verdenscupen:

– Vi har lyst til å motbevise de som stenger oss ute fra konkurranser. Vi har lyst til å vise hele verden hvor gode vi er, sier han til GTRK, gjengitt hos Championat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.