Tror du dette er et av de vanligste aksjemarkedstapene: – Kjøp og hold deg i aksjer som har steget og trender oppover.

Å bli rik på aksjer er i teorien enkelt. Alt du trenger å gjøre er å kjøpe på bunnen og selge på toppen.

I praksis er det dessverre de færreste som kan gjøre akkurat det, for det er ingen endelig beslutning om når en positiv eller negativ prisutvikling vil endre seg.

Widerøe-rytter og Fantasyfond-deltaker Carl Magnus Van Veen Aas (28) har så langt klart seg bedre enn nærmere 16.000 andre deltakere i aksjespillet, og er på førsteplass hos Vanveens-fondet.


Carl Magnus Van Veen Aas solgte på topp.

Carl Magnus Van Veen Aas solgte på topp. (Foto: Privat)

– Jeg så hele boomen i blant annet Dof, Solstad Offshore og PGS og klarte å selge meg i toppen. Det var nok noen som ventet en dag for lenge. Jeg tror at potensialet i kursene har blitt utnyttet mye på kort sikt, selv om bedrifter kan gjøre det godt på lang sikt. Noen av selskapene trenger avklaring av gjeldssituasjonen først, sier han.

“Lotteriaksjer”

Investtechs forskningsdirektør Geir Linløkken har mer enn 20 års erfaring innen aksjeteknisk analyse. Kort fortalt innebærer teknisk analyse å bruke den historiske ytelsen til en aksjekurs for å forutsi fremtidig ytelse. Forskere hevder at dette er en god analysemetode, men den er utbredt.

Linløkken mener Veen Aas gjorde rett i å droppe spesielt Solstad Offshore, som svinger så sterkt at han omtaler det som en «lotteriaksje».

Linløkken mener imidlertid at for tidlig salg av vinneraksjer er en av de vanligste feilene investorer gjør. For eksempel har PGS fortsatt å stige etter at Veen Aas kvittet seg med aksjen.

Tre tips til småsparere

Linløkken har tre klare tips basert på de vanligste feilene som uerfarne investorer gjør:

  • Kjøp og sett deg på aksjer som har steget og trender opp.
  • Selg og hold deg unna aksjer som har falt og trender ned.
  • Ikke kjøp de aksjene som svinger mest, de såkalte lottoaksjene.

Aksjer stiger fordi investorer betaler høyere priser enn før for å kjøpe dem. Prisøkningen tyder på at det går bra med selskapet og at optimismen vokser. Aksjer i en oppgående trend fortsetter ofte å stige mye lenger enn mange tror og gjør det ifølge Investtech-undersøkelser mye bedre enn aksjer med horisontale og bearish trender, sier han.

Derfor mener Linløkken at man i stedet for å låse inn overskudd før tid, bør sitte på en aksje til den har brutt over hovedkursen og utløst et salgssignal, det vil si at den positive trenden er slutt på dette tidspunktet.

tom steg 3000 prosent

Han trekker frem boligkredittselskapet Tomra som et eksempel som har vært i en stigende trend lenge. I 2009 steg aksjen fra 10 til 15 kroner, en økning på 50 prosent, og mange ble nok fristet til å selge.

De som gjorde det har nok blitt irritert i ettertid, for Tomra steg og steg, nesten uten avbrudd, til over 300 kroner.

Langsiktige, tålmodige investorer kan oppnå 3000 prosent avkastning.

Etter toppen ved årsskiftet ble imidlertid opptrenden brutt, noe som utløste et salgssignal. Siden den gang har Tomras aksjer falt 40 prosent.

For å forstå når et salgssignal utløses, er det mange forskjellige tekniske indikatorer som Linløkken følger. Det er kombinasjonen og klarheten av disse som er avgjørende.

Han mener det er mye lettere for småsparere å observere kursbevegelsene til en aksje enn å forstå den fundamentale verdien av selskapet og alle de makroøkonomiske faktorene som kan påvirke virksomheten.

– Men det man må være litt forsiktig med når man gjør teknisk analyse manuelt, er at man ofte ser det man vil se, spesielt når signalene ikke er helt klare. Derfor er det bedre å bruke datamaskin, sier han.

Roger Berntsen, analytiker hos nettmegler Nordnet, mener fordelen med teknisk analyse er at den er regulert. Så lenge du kan følge reglene, bør det være en effektiv metode.

– Men jo kortere sikt man ser på, jo mer tilfeldig blir det. Det viktigste å forstå er at aksjekursen i det lange løp er relatert til inntjening og inntektsutsikter. Fra mitt ståsted blir det derfor litt for enkelt med teknisk analyse, for verden går ikke i rett linje, sier han.

Berntsen mener at dersom man skal bruke teknisk analyse for å ta investeringsbeslutninger, så må man være villig til å bruke tid på å lære om de ulike mønstrene man skal se etter.

– Til syvende og sist handler alt i livet om å vite hva man gjør, det er risikoen, sier han.

Kjøp Signal på Kahoot

Van Veen Aas har nylig gjort flere porteføljeerstatninger hos Fantasyfond, hvor teknologiaksjen Link Mobility er et av de nye tilskuddene.

Det begrunner han med forrige ukes nyheter at et amerikansk oppkjøpsfond vil kjøpe teknologiselskapet Mercell Holdingsom resulterer i en umiddelbar dobling av aksjekursen.

Og mandag var Ørn Software opp 34 prosent varsel om selskapets tilbud.

Det er nå snakk om muligheten for tilsvarende utvinningspotensial i flere andre teknologiaksjer som er ned 70 til 80 prosent fra toppen.

Linløkken trekker frem Kahoot som et eksempel på en IT-aksje som nå har utløst kjøpssignal.

– Kahoots negative trend ble brutt da aksjen steg til 24 kroner 16. mai. Prisen brøt så gjennom den forrige lokale toppen på 23,85 SEK 6. mai, sier Linløkken.

I ettertid har valgdeltakelsen steget rundt 15 prosent.

Men dette var et usikkert og veldig kortsiktig signal. Forskningssjefen legger til at et sterkere tegn på videre vekst i Kahoot vil være når aksjen ryker over 29,52 kroner-nivået i mars i år.

Det nærmer seg: Mandag steg prisen så vidt til 29,38 kroner før den gikk ned igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.