Technology

Ukens høyere avkastning: Høy spenning rundt anslag for bedriftsvekst og nye amerikanske inflasjonstall.

Written by admin

Når vi er et par uker inn i andre halvår, begynner selskapene på Oslo Børs å gjøre seg klare til å legge inn sine Q2-rapporter, og neste uke vil det brenne flere børslokomotiver.

DNB legger blant annet frem sine kvartalstall tirsdag. Ifølge estimater innhentet av analytikere fra TDN Direkt, ventes den ledende banken å øke resultatet før skatt med ti prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Samtidig ventes netto renteinntekter å stige med hele 20 prosent. I forkant av helgen valgte meglerhuset ABG Sundal Collier å senke kursmålet på DNB-aksjen fra 182 kroner til 180 kroner.

Finansmann Jan Petter Sissener, som driver hedgefondet Sissener Canopus, mener det generelt er asymmetrisk risiko knyttet til rapportering av kvartalstall:

– Hvis tallene skuffer, kan en aksje fort falle 10 til 15 prosent, mens det er sjelden en aksje stiger mer enn fire-fem prosent med gode tall. Så vi får en viss beskyttelse for selskaper der estimatene er på høyeste nivå, sier han.

Han mener orientering er det viktigste.

Sissener er imidlertid ikke så bekymret for årets sesong for andre kvartal, og bemerker at analytikere generelt har senket inntjeningsanslagene på forhånd. Sissener mener det er mye mer spenning knyttet til hvordan selskapene skal styre inntjeningen i andre halvår.

– Jeg er redd det er litt åpent i fremtiden, da det er en overveldende sannsynlighet for at vi er på vei, eller allerede, i en lavkonjunktur, sier han.

Hovedindeksen til Oslo Børs har falt med rundt åtte prosent siden begynnelsen av juni, da oljeprisen har falt med rundt 16 prosent i samme periode. Sissener tror ikke indeksen vil falle mye lenger. Han tolker oppdateringer fra oljeselskaper om nye investeringer som entydig positive og forventer at olje- og gassprisene vil forbli høye på grunn av verdens energikrise.

I tillegg mener han at mange aksjer nå ser billige ut og bortsett fra olje er storfavorittene fortsatt pensjonsselskapet Storebrand, teknologiselskapet Nordic Semiconductor og mediekonsernet Schibsted, som legger frem tall for uken. Forvalteren mener at analytikere den siste tiden har skrudd ned resultatforventningene til spesielt Storebrand og derfor bør risikoen for en negativ overraskelse være liten.

Selv om Sissener tror på en fortsatt volatil sommer i Børsen, tror han verken hovedindeksen blir mye høyere eller lavere enn i dag om en måned.

Dansk: – Ukas store begivenhet

Det meste av den økonomiske utviklingen i Norge og på Oslo Børs er knyttet til det som skjer i andre deler av verden.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank mener høy inflasjon og frykt for en kommende resesjon fortsatt er hovedtemaene.

– Onsdag vil vi ha amerikanske inflasjonstall som blir veldig spennende, for usikkerheten er større enn noen gang. Vi ønsker at inflasjonen skal ned, men det er lite som tyder på det. Så dette er definitivt ukens store begivenhet, sier han.

Så lenge inflasjonen holder seg høy, tror Johansen at en ytterligere tredobling av den amerikanske styringsrenten, dvs. 0,75 prosentpoeng, er nært forestående ved neste rentemøte i den amerikanske sentralbanken i slutten av juli.

Han mener vi lever i en verden der dårlige makroøkonomiske tall faktisk er litt positive, fordi de vil kreve lavere renteøkninger.

Forutsi resesjonen om et år

Når det gjelder utsiktene til en resesjon, mener han det er liten grunn til å tro at Norge vil klare å unnslippe utviklingen i resten av verden.


Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank tror lavkonjunkturen slår inn neste år.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank tror lavkonjunkturen slår inn neste år. (Foto: Rodrigo Freitas)

– Verden er mer synkronisert enn noen gang, fordi pandemien førte til at alle økonomier stoppet opp og startet samtidig. Europa slipper neppe smitteeffektene av en mulig lavkonjunktur i USA, men det motsatte er mulig. Ellers er det hovedsakelig Kina som lever i sin egen verden på grunn av alle de ekstraordinære tiltakene som regjeringen har innført der, sier han.

Danske Banks hovedscenario er at USA går inn i en resesjon senest i andre kvartal neste år.

– Noen hevder at USA allerede er inne i en resesjon på grunn av negativ vekst i første kvartal og at noen modeller peker på negativ vekst også i andre kvartal. Men offisielt følger NBER, som definerer resesjoner i USA, også arbeidsmarkedet, og fredagens arbeidsledighetstall var bedre enn forventet. Tjenestesektoren går fortsatt godt takket være effektene av gjenåpning, mens industrien blir svakere, sier Johansen.

NBER er en forkortelse for National Bureau of Economic Research.

Men for de som er pessimistiske om utviklingen av globale finansmarkeder, har Jan Petter Sissener noen håpefulle ord:

– Det er ikke når markedene ligger 20-30 prosent under high at man skal bli for nervøs. På slutten av året tror jeg verdensindeksen er høyere enn den er i dag, fordi inflasjonen begynner å ta overhånd. Det er i stor grad tilbudsdrevet og etter hvert vil problemene knyttet til verdikjeder og råvareknapphet avta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment