entertainments

Undersøkelse and NRK: – Sjokktall:

Written by admin

In fersk undersøkelse blant NRKs medarbeidere, som Dagbladet har fått innsyn i, viser at én av ti opplever å bli utsatt for vold, trusler eller uønsket oppmerksomhet i forbindelse med jobb.

For medarbeidere i nyhetsdivisjonen er imidlertid tallene langt høyere. Su skal så mye som én av tre medarbeidere ha opplevd det samme.

– Tallene er høye og økende, og dette gir stor grunn til bekymring. In nyhetsdivisjonen er mest utsatt er kanskje ikke så overraskende, sier redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i journalist.

Okende problem

Undersøkelsen NRK har utført blant sine medarbeidere viser at det er programledere som er mest utsatt for vold, trusler og uønsket oppmerksomhet.

Dagbladet har kontaktet in rekke NRK-profiler. Foreløpig har ingen ønsket å kommentere funnene i undersøkelsen.

Blant divisjonene som er mest utsatt, rangerer nyhetsdivisjonen på topp. Siden forrige undersøkelse, som ble gjennomført i 2019, har mengdennegative reaksjoner mot disse økt.

Berge påpeker at nyhetsdivisjonen i NRK håndterer kontroversielle saker, og at resultant derfor ikke er så overraskende.

– Journalistene som jobber med disse sakene og programledere er mest eksponert og dermed mest utsatt. Vi ser av materialet at utenrikssaker utløser mye, det er også viktig kunnskap, sier Berge.

Blant medarbeiderne som svarer ja på spørsmålet om de har opplevd vold, trusler eller uønsket oppmerksomhet, svarer 58 prosent at de opplever trakassering eller sjikane. 21 prosent svarer at de opplever stalking, noe som har økt med 12 prosentpoeng, sammenliknet med undersøkelsen NRK gjennomførte i 2020.

«Stalking» blir i undersøkelsen definert som å gjentatte ganger bli fulgt etter, iakttatt eller kontaktet på en måte som framkaller engstelse eller frykt.

– Motorcycle Trussel NRK

Berge sier en NRK oppfordrer alle medarbeidere som blir utsatt for vold, trusler, trakassering eller uønsket oppmerksomhet til å melde fra. NRK følger deretter opp hver enkelt, og vurderer anmeldelse, ifølge Berge.

– En trussel mot NRK-ansatt er en trussel mot NRK, sier Berge.

Landsstyremedlem og leder for Norsk Journalistlag i NRK, Rolf Johansen, mener noen av tallene i undersøkelsen er urovekkende. Han sikter da spesielt til tallene om stalking.

– Dette er veldig alvorlig, at folk rett og slett blir forfulgt på bakgrunn av den jobben de gjør og har, sier Johansen til Dagbladet.

They have påpeker in have er happy for in NRK tar tak i resultant. Samtidig er han redd for at det er mye mørketall i undersøkelsen.

– Mange sier at de ikke rapporterer inn opplevelsene og ubehaget, for de mener selv at det er for smått. Det tenker jeg er feil. Alle burde rapportere, så vi får den fulle oversikten, sier Johansen.

KLIPPET BORT: Nå forteller komiker Jonis Josef om en scene som ble klippet bort da han var med i seriesn «Med Monsen på villspor».
see more

Ufine reaksjoner

Mangeårig NRK-programleder Sigrid Sollund sier at hun opplever at overdrevent negativ respons mot deltakere i programet «Dagsnytt 18», gjorde det vanskeligere å få gjester til å stille.

– Vi bruker mye tid på å få folk til å stille, men vi merker at det er mange som kvier seg for å uttale seg om enkelte temaer, når de ser at folk kan få veldig ufine reaksjoner og et veldig kjør i etterkant, kunne Sollund fortelle Dagbladet i forrige uke.

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Kari Steen-Johnsen, kan fortelle Dagbladet enkelte er mer utsatt for hets enn andre:

– Ulike undersøkelser viser at enkelte grupper er mer utsatte enn andre. For eksempel mottar politikere mye mer hets i sosiale medier enn vanlige borgere, sa Steen-Johnsen til Dagbladet i forrige uke.

Den mest vanlige negative responsen NRK-ansatte opplever er trakassering og/eller sjikane, og mange har også opplevd trusler om vold. Mest hyppig skal dette ha blitt opplevd via e-post eller sosiale medier.

About the author

admin

Leave a Comment