Uroen sprer seg til Oslo Børs – Hovedindeksen faller over én prosent ved åpning

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 1,4 prosent ved åpning torsdag. Fallet skjer i kjølevannet av stor uro i de internasjonale finansmarkedene onsdag kveld, der Wall Street og Asia-børsene falt kraftig, natt til i dag.

I USA la de toneangivende børsene bak seg sitt verste høst siden juni 2020, der den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt nærmere fem prosent. Nedgangen var aller størst for de amerikanske detaljhandelsselskapene Walmart og Target.

– Årsaken er at de melder om tegn til lavere etterspørsel, samt at energi- og lønnskostnader ikke lenger kan overføres til kundene via økte utsalgspriser, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue.

Ifølge Lie er det nå en generell frykt i markedene for en resesjon i amerikansk og global økonomi, noe som vil påvirke sektorene på Oslo Børs negativt.

– Medvinden fra olje, sjømat og shipping kan bli mindre dersom investorene begynner å frykte resesjon. Det er likevel interessant å se hvordan energiprisen fortsetter å stige til tross for oppbremsing i Kina, sier han.

Brent-oljen omsettes torsdag morgen til 110,5 dollar fatet, mens europeiske gasspriser håndterer til rundt 95 Euro per megawatt tid. Lie mener de høye prisene prisene at det er betydelige ubalanser mellom tilbud og etterspørsel i energimarkedene.

– Høye energipriser kan gi til norske energivirksomheter, men støtte samtidig en utfordring for global økonomi med hensyn til å få inflasjonen under kontroll. Oslo Børs vil uansett påvirke den generelle risikoen blant investorer, som nå er under kraftig presse, sier han.

Resesjon er en situasjon der den økonomiske aktiviteten faller, målt i bruttonasjonalproduktet (bnp).

Tre mulige utfall

Olav Chen, leder for allokering og globale utleiere i Storebrand, mener at markedet preges av haukaktige signaler fra Fed-sjef Jerome Powell.

Begrepene haukaktig og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukaktig betyr at styringsrenten må være høy for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at renten må holdes lav som følge av et lavt inflasjonspress.


Olav Chen, leder for allokering og globale utleiere i Storebrand, skisserer og kraftig oppjustering av styringsrenten i USA.

Olav Chen, leder for allokering og globale utleiere i Storebrand, skisserer og kraftig oppjustering av styringsrenten i USA. (Foto: Gunnar Lier)

– Powell bekreftet i går langt på vei de doble leiehevingene som mange har snakket om, og det er nå priset inn tre doble renthevinger på rad, sier Olav Chen til Dagens Næringsliv og fortsetter:

– Rentehevinger på til sammen to prosentpoeng på to kvartaler er kraftig kost, og kanskje noe man aldri ville sett for seg bare for noen måneder siden.

Onsdag kveld stilte Powell opp på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival, og i et halvt langt videosendt intervju var han fortsatt klar på at sentralbanken er klar for å gjøre det den kan for å få bukt med den løpske inflasjonen.

– Hvis det vil innebære å øke leie til over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle med det, sa Powell.

Med «nøytralt» leienivå menes det et leienivå som er forenlig med stabil økonomisk aktivitet og inflasjon rundt målet på prosent over tid.

Ifølge Lie i Formue er det tre mulige utfall for verdensøkonomien:

  1. I myk økonomisk landing får sentralbankene inflasjonen under kontroll, uten å utløse resesjon.
  2. Et alvorlig økonomisk tilbakeslag med økt ledighet, dempet inflasjon og lavere leietaker.
  3. Et økonomisk tilbakeslag med stigende arbeidsledighet, høy inflasjon og økte renter – en såkalt stagflasjon.

– For finansmarkedene vil definitivt det første alternativet være å foretrekke, sier han.

Resultatrush på Oslo Børs

I rekke selskaper på Oslo Børs har i løpet av torsdag morgen fremlagt tall for årets første kvartal:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår jeg kjenner henne.

  • Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean Group økte resultant til 125 millioner dollar, mot 23,5 millioner dollar i samme periode i fjor.
  • Verre var det for landbruksselskapet Kalerader Stein Erik Hagen er blant de største aksjonærene, som leverte et driftsresultat på -15,9 millioner dollar i første kvartal.
  • American Shipping Company leverte et driftsresultat før skatt og avskrivninger på 22 millioner dollar, mot 21 millioner dollar samme periode året før.
  • Konsulentselskapet Bouvet fikk et driftsresultat på 123 millioner kroner, mot et driftsresultat på 91 millioner kroner i første kvartal i fjor.
  • MPC containerskip fikk et driftsresultat på 119 millioner dollar i første kvartal 2022, mot 114 millioner dollar i fjerde kvartal.
  • barnsom står bak interiørkjeden Kid Interiør, meldte om et driftsresultat på 24 millioner kroner i første kvartal, mot 30 millioner i samme kvartal i fjor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.