USA, aksjemarkedet | Kraftig fall i aksjemarkedet i USA:

NEW YORK (Nettavisen): Onsdag oppnådde den amerikanske sentralbanken den bratteste renteøkningen siden 1994, men likevel applauderte aksjemarkedet etter å ha fordøyd tallene.

Torsdag stupte børsene i New York.

S&P 500 falt 3,24 prosent, Nasdaq falt 4,08 prosent og Dow Jones endte ned 2,41 prosent, skriver E24.

CNBC han skriver at det er den økende frykten for resesjon som driver aksjemarkedene ned.

Les også: Halv pris, men folk er fortsatt rasende: – Jammen Biden!

stigende renter

Etter den kraftige renteoppgangen i USA, er ytterligere rentehopp på vei også i andre land, inkludert Norge.

Som følge av høy inflasjon fortsetter rentene å stige i mange deler av verden.

Men onsdagens kraftige renteoppgang i USA kan ha en betydelig innvirkning i seg selv.

Den amerikanske sentralbanken, ofte bare kalt «Fed», klinket til et såkalt trippelhopp på 0,75 prosentpoeng.

Les også: – Aldri før har jeg opplevd så mye negativt på en gang

– Fed holder tritt, sier sjeføkonom Jens Magnusson i den ledende svenske banken SEB til nyhetsbyrået TT.

Han tror at andre sentralbanker nå kan komme under press og se seg tvunget til å ta ytterligere grep.

Torsdag steg renten både i Storbritannia og Sveits, og britene steg den femte i rekken siden desember.

Les også: Bidens nye blemme: – Han vet ikke om han kommer eller går

– vil bli dratt

US Federal Reserve-beslutninger har mange forskjellige ringvirkninger rundt om i verden. En effekt er at dollarkursen typisk styrker seg når rentene stiger.

Sentralbanker i andre land må kanskje sette opp renten selv slik at deres valutaer ikke svekkes for mye mot dollaren.

Magnusson tror den svenske Riksbanken vil bli «sveipet opp» av hopp i amerikanske renter og «den ganske aggressive renteøkningstrenden vi er inne i akkurat nå».

I Norge mener Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1, at Norges Bank bør hente inspirasjon fra «Fed» og sette opp renten i samme grad.

Norges Bank bør strengt tatt følge den amerikanske sentralbanken og sette opp renten med 0,75 prosentpoeng neste uke, skriver han i et rapportere Torsdag.

noe uenighet

Holvik mener Norge risikerer å overopphete økonomien og øke inflasjonen kraftig dersom rentene ikke stiger nok.

«Arbeidsledigheten er på et enestående lavt nivå, og regjeringen fører finanspolitikk som også bidrar til økt aktivitet i økonomien», skriver han.

Når inflasjonen er så høy som nå, blir den såkalte realrenten negativ, selv om styringsrenten settes opp noe. I tillegg peker Holvik på at en svekket korunakurs bidrar til importert prisvekst.

Rentehopp er sentralbankenes vanligste våpen mot høy inflasjon. Det er imidlertid noe uenighet blant norske økonomer om hva Norges Bank bør gjøre. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO sikter på at mye av prisveksten nå skyldes stigende internasjonale priser på varer som mat, energi og drivstoff.

Dette er ikke faktorer som påvirkes av norske renter og derfor tror du at du ikke vil klare deg med kraftige hopp i norske renter i den situasjonen vi er i nå.

Hva som skal til for å dempe inflasjonen internasjonalt er foreløpig usikkert. Høy inflasjon har vært knyttet til gjenåpning av økonomien, krisetiltak under pandemien, forsyningskjedeproblemer, ytterligere nedstengninger i Kina og Russlands krig i Ukraina.

bjørnemarked

Renteøkninger er ofte negativt for aksjemarkedene, og i USA og flere andre land har aksjekursene falt siden nyttår.

Amerikanske aksjemarkeder befinner seg i et såkalt «bjørnemarked» etter at S&P 500-indeksen falt mer enn 20 prosent fra forrige topp.

Litt paradoksalt nok steg prisene litt da renten steg 0,75 prosentpoeng onsdag. Økningen var forventet på forhånd, og dessuten kan investorene ha blitt trygge på at sentralbanken nå tar klare grep for å kontrollere inflasjonen.

I USA var inflasjonen i mai 8,6 %, det høyeste nivået på mer enn 40 år.

Mange forventer fortsatt at børsfallet fortsetter. Stephen Innes fra SPI Asset Management mener følgende må skje før det er rom for en sterk børsoppgang igjen: bedre vekst i Kina, klart lavere inflasjon i USA og oljepriser mye lavere.

Stort fall på Oslo Børs

Oslo Børs kom i gang, men hadde torsdag falt over 2,5 prosent. Hovedindeksen endte på 1 191,84 poeng.

Da børsen stengte dørene var nedgangen på 2,58 prosent.

Fallet sees blant annet i sammenheng med den amerikanske rentebeslutningen onsdag kveld, hvor renten ble satt opp med 0,75 prosentpoeng.

i følge dagens virksomhet hovedindeksen endte under 1200 poeng for andre gang siden siste topp i slutten av mai. Torsdag stoppet børsen på 1.191,84 poeng.

Av de mest omsatte selskapene var de stort sett bare røde tall. Yara International falt blant annet 3,69 prosent, men også Aker BP (-4,26), Norsk Hydro (-5,53), DNB (-4,12), Nordic Semiconductor (-6,61) og Rec Silicon (-7,53) opplevde store nedganger.

Equinor, som var den mest omsatte aksjen torsdag, falt 1,06 prosent.

Et fat nordsjøolje ble priset til 117,67 dollar torsdag ettermiddag, ned 0,71 prosent.

Oslo Børs var ikke alene om å falle kraftig torsdag. I Frankfurt falt DAX 30-indeksen 3,17 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London falt henholdsvis 2,19 prosent og 2,91 prosent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.