USA analyserer eliminering av straffetoll for å dempe inflasjonen

Mens USA har kjempet mot høy inflasjon i mer enn ett år, har Asia klart å holde inflasjonen i sjakk. Høyere priser har nådd deler av regionen. Nesten alle sentralbanker setter opp renten eller forbereder seg på dem i løpet av kort tid. Unntaket er Kina.

nervøse investorer

Internasjonale aksjemarkeder er nervøse for offentliggjøringen av amerikanske inflasjonstall for mai før Wall Street åpner fredag. Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen falt 1,4 prosent da handelen startet. De andre store aksjemarkedene startet også lavere.

Det er lite håp om at toppen av amerikansk inflasjon er nådd i april og at det er tegn til utflating av prisene i verdens to største økonomier. I Kina har prisene på ferdigvarer steget kraftig i flere måneder. Det har spredt seg til importerende land.

Kina offentliggjorde sin inflasjonsstatistikk fredag ​​morgen. Disse viste en vekst på 2,1 prosent i konsumprisindeksen sammenlignet med fjoråret. Prisene falt 0,2 prosent fra april til mai. Fra mars til april var det en vekst på 0,4 prosent.

Produsentprisveksten, som viser prisene på ferdigvarer fra fabrikker, viste en svakt nedadgående trend i mai. I april var denne veksten åtte prosent. I mai hadde den falt til 6,4 prosent.

Shanghais gjenåpning er i gang, men nye utbrudd har ført til at noen boligområder er tilbake i isolasjon. Kina så sterk eksportvekst i mai, men internasjonale finansinstitusjoner som ANZ og ING er skeptiske til de kommende kvartalene.

– Globale sparetiltak og påfølgende nedgang i etterspørselen hemmer Asias vareeksport. Asias elektronikkeksport er overdrevet. Sektoren vil neppe forbli bastionen for regionens eksportvekst, skriver ANZ sjeføkonom for India og Sørøst-Asia, Sanjay Mathu, i en ny rapport fredag.

Vurder å fjerne sanksjoner

President Joe Biden vurderer å oppheve straffetoll på kinesiske varer i et forsøk på å dempe inflasjonen. Disse ble tatt opp mot Kina av hans forgjenger Donald Trump i 2018 og 2019.

– Alle alternativer må legges på bordet og vurderes for å bidra til å håndtere inflasjonen. Dette er det raskeste og enkleste grepet vi kan ta akkurat nå, sier direktør Jonathan Gold i interessegruppen National Retail Federation, som representerer detaljhandel i USA, til The Hill.

Eksperter er uenige om og i hvilken grad dette vil redusere inflasjonen. Det er også uenighet innad i den amerikanske regjeringen.

Handelsrepresentant Katherine Tai, som har en ministerpost, ønsker en full gjennomgang av straffetollene.

– Dette er noe vi ser på. Presidenten har bedt oss analysere det. Vi er i ferd med å gjøre det, og han vil ta avgjørelsen, sa handelsminister Gina Raimondo i et intervju med CNN tidligere denne uken.

Finansminister Janet Yellen sa under en høring onsdag at straffetariffer skader amerikanske forbrukere, men sa at å fjerne dem ikke er en “one size fits all”-løsning. Han sa at justeringer av straffegebyrer vurderes.

Demokratene vil møte motstand fra fagforeninger og konkurransedyktig amerikansk industri hvis tollsatsene blir skrotet.

– Det mest effektive tiltaket

Amerikanske velgere blir minnet om høy inflasjon hver gang de går forbi en bensinstasjon og ser bensinprisene slå nye rekorder. Gjennomsnittsprisen på en gallon bensin var nesten fem dollar denne uken i USA. I California var det 6,4 dollar.

Det tilsvarer en literpris på over 15 kroner, rekord i USA.Dette er dårlige nyheter for demokratene, som vil forsvare den økonomiske politikken foran velgerne under mellomvalget i november.

Kinesiske produsenter har tatt på seg mye av straffetollregningen på vegne av amerikanske importører.

– Å reversere tariffer vil redusere prisene for forbrukerne. Effekten på prisene vil være beskjeden ettersom import utgjør om lag 15 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt. Å avslutte handelskrigen er det mest effektive og umiddelbare tiltaket Biden kan ta for å bringe lettelse til amerikanske forbrukere, skriver Columbia Business School-professor Amit Khandelwal i økonomiske tider.

Uventet støtter Kina eliminering av straffetoll. Nedstengningen og restriksjonene har rammet økonomisk aktivitet hardt og eksportveksten forventes å stabilisere seg i de kommende kvartalene. Få utenfor Kina tror vekstmålet på «omtrent 5,5 prosent» i 2022 kan nås.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.