Vår Energi faller kraftig på den negative Oslo Børs – E24

Oljeselskapet er ned over åtte prosent etter at store aksjer ble solgt. Beslutningen om rentene til Den europeiske sentralbanken påvirker også handelsdagen.

De globale aksjemarkedene har svingt betydelig de siste månedene.
Publisert:

Oslo Børs falt fra start, og har vært i negativt terreng hele dagen. I hælene på at den europeiske sentralbanken varslet en renteøkning i juli, bidro både Oslo Børs og europeiske børser til mye av nedgangen, men gleden ble kortvarig.

Hovedindeksen er ned 0,33 prosent ved 14.30-tiden.

Oljeprisen steg kraftig onsdag kveld og handles for 123,42 dollar fatet i skrivende stund. Det er en økning på rundt to dollar siden børsen stengte onsdag, men en liten nedgang siden midnatt.

Utviklingen i oljeprisen kommer etter at tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, viste at amerikanske råoljelagre steg mens bensinlagrene falt i svimlende 0,8 millioner fat. Analytikere hadde forventet en økning på 1,1 millioner fat, ifølge Reuters.

Fallet i bensinlagrene kommer ettersom etterspørselen etter drivstoff fortsetter å stige til tross for høye priser.

Vårt energisalg

Oljeselskapet Vår Energi er i søkelyset torsdag etter at selskapets hovedeiere, Eni og Hitecvision, solgte aksjer over natten.

Totalt solgte de to selskapene 124,8 millioner aksjer til kurs 40,20 kroner per aksje. Det tilsvarer en rabatt på over 12 prosent fra gårsdagens sluttkurs. Til sammen ble aksjene solgt for over 5 milliarder kroner.

Hitecvision sto for om lag 76 prosent av de solgte aksjene og eier nå 20,7 prosent av selskapets aksjer. Eni på sin side eier mer enn 60 prosent av aksjene.

Vår Energi-aksje er den desidert mest omsatte aksjen på Børsen etter salget, nå ned 8,35 prosent til en kurs på 42.035 kroner.

også lese

Kina eksporterer bedre enn forventet: blandet i asiatiske aksjemarkeder

luft ting sprekker

Aksjen til Airthings falt 13,33 prosent torsdag ettermiddag.

Dette kommer etter at selskapet etter børsstenging onsdag justerte ned sine resultatforventninger i andre kvartal.

Selskapet forventer nå en omsetning på 6,4-7,4 millioner dollar i kvartalet, sammenlignet med forrige estimat på 8-9 millioner dollar i omsetning. Årsaken er en betydelig nedjustering av varelager hos nettbutikker og utsalgssteder, skriver selskapet i rapporten.

– Vi har undervurdert endringer i varelager nå som leverandørkjedene normaliseres, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes i rapporten.

I tillegg påpeker han at forhandlere er mer tilbakeholdne med å legge inn bestillinger, og at budskapet fra toppen av disse selskapene er å redusere varelageret.

Airthings selger radon og luftkvalitetsmålere og relatert programvare. Tidligere fjellklatrer Aksel Lund Svindal sitter både i styret og aksjonær.

ECB advarer om renteøkninger

Som nevnt har rentebeslutningen til Den europeiske sentralbanken (ECB) påvirket handelsdagen på europeiske børser.

sentralbank holdt renten uendret minus 0,5, men varslet at den første rentehevingen på 0,25 prosentpoeng finner sted i juli.

Det vil i så fall være den første renteøkningen fra sentralbanken på et tiår.

Samtidig forventer banken å heve renten ytterligere i september, og dette kan bli en dobbel økning, altså 0,5 prosentpoeng.

Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde holder en pressekonferanse torsdag.

I Inflasjonen steg i mai i eurosonen til 8,1 prosent og nådde dermed nok et all-time high, ifølge foreløpige tall for mai måned.

Det er energiprisene som bidrar mest til veksten. I mai økte disse prisene hele 39,2 prosent sammenlignet med fjoråret. Matvareprisene følger med en årlig vekst på 7,5 prosent.

Fjerner mat- og energiprisene, var den årlige prisveksten (kjerneinflasjonen) 3,8 prosent. Til sammenligning har sentralbanken hatt et stabilt inflasjonsmål på rundt 2 prosent over tid.

også lese

Shipping crack på Oslo Børs

Leave a Reply

Your email address will not be published.