– Verden opplever et av de største rentesjokkene i nyere tid

Den tredoble renteoppgangen i USA onsdag kveld roet de internasjonale aksjemarkedene i noen timer med oppganger i USA og Asia. Torsdag er over. Store amerikanske indekser falt mellom 2,4 prosent og mer enn fire prosent torsdag. Pessimismen har spredt seg til asiatiske aksjemarkeder.

Iøynefallende lagersalg

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen falt mer enn 2,4 prosent den første timen av handelen etter at handelen startet fredag ​​morgen. Aksjeindeksen er tilbake under 26.000-nivået. ASX 200-indeksen på Sydney Stock Exchange falt tilsvarende.

I Australia og Asia er det frykt for en resesjon i USA, som er verdens største økonomi og svært viktig for verdens økonomiske vekst.

“Bursrallyet varte ikke lenge. Onsdagens rally virket i starten ikke særlig overbevisende, men det er påfallende at lettelsesoppgangen etter rentemøtet varte så kort,” skriver finansinstitusjonen ING. i morgenrapporten fra Singapore. på fredag.

ING-teamet, ledet av sjefanalytiker Robert Carnell, skriver at det ikke hjalp at den sveitsiske sentralbanken og Bank of England også hevet renten torsdag. Sentralbankene i Taiwan og Hong Kong hevet også renten torsdag.

“Penger rundt om i verden blir dyrere og det er fortsatt et stykke igjen. Omfanget av aksjesalget er iøynefallende,” skriver ING-teamet.

Wall Street-indeksfutures er svakt positive gjennom fredag ​​kveld.

«Disse indikerer en liten økning mot helgen, men bør tas med en klype salt», skriver ING.

Google «resesjon»

Den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan & Chase skriver i en ny rapport at det er 85 prosent sannsynlighet for en resesjon i USA. I begynnelsen av juni ble sannsynligheten for en økonomisk resesjon i USA ansett som liten.

“Det ser ut til å være en økt bekymring for risikoen for resesjon blant markedsdeltakere og andre aktører i økonomien. Det kan være selvoppfyllende hvis denne frykten får dem til å endre atferd,” skriver teamet ledet av Nikolaos Panigirtzoglou i en rapport .

I søkemotoren Google søker amerikanske brukere etter det engelske ordet «resession». Søkebegrepet har allerede overgått toppene som ble satt under finanskrisen 2008-2009 og med utbruddet av pandemien for mer enn to år siden.

Det er fortsatt et par uker igjen til slutten av andre trimester. Det er ingen advarsler. Kina, som er den nest største økonomien i verden, har trolig hatt en flat utvikling i økonomisk aktivitet i kvartalet.

“Global økonomisk aktivitet kan ha falt litt i andre kvartal, som kan ha vært den svakeste utviklingen i nyere minne bortsett fra toppen av pandemien og den globale finanskrisen,” skrev Capital Economics i et notat.

Analyse- og konsulentselskapet peker på resesjonen i russisk økonomi, den svake prestasjonen i Storbritannia og EU, og resesjonene i Kina. USA blir sett på som et lyspunkt, foreløpig.

«Svake Q2-tall kan være et varsel om ting som kommer», skriver Capital Economics.

Verdensrente og inflasjonssjokk

Institute of International Finance (IIF), som ble etablert av finansinstitusjoner under den internasjonale gjeldskrisen tidlig på 1980-tallet, kommer med advarsler i et nytt notat.

“Vi er i et globalt rente- og inflasjonssjokk. Langsiktige statsobligasjonsrenter har økt kraftig i avanserte økonomier. Finansielle innstramminger måler økonomisk vekst og øker risikoaversjon. Dette tynger også kapitalstrømmene til fremvoksende markeder”, advarer IIF notat med sjeføkonom Robin Brooks i spissen.

Interesseorganisasjonen sammenligner kapitalstrømmen fra fremvoksende markeder med det som skjedde i Kina i 2015 og 2016, da det ble spekulert om en devaluering av den kinesiske valutaen.

IIF mener fremvoksende økonomier er bedre forberedt nå som rentene er høyere enn i industriland. De advarer om at det ikke engang er i nærheten av en normal tilstand.

«Verden opplever et av de største rentesjokkene i nyere tid», konkluderer IIF.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.