Veterinærer får flere henvendelser om flått fra hundeeiere. Mener flatten kom tidligere i år – NRK Innlandet – Lokale nyheter, TV og radio

Hundeeier Vera Wold fra Kongsvinger har hatt hund i 40 år og er blitt kjent med flatten. Likevel ble hun overrasket da hun tok en nærmere titt på familiehunden, Billie nylig.

– Plutselig en dag oppdaget jeg en ujevnhet i huden, og da var det en flått. Det synes jeg var veldig tidlig. Jeg sjekket litt nærmere og plukket seks flått av Billie den dagen.

Vera Wold

SER FLÅTT I NYE OMRÅDER: Vera Wold og hunden Billie på tur. Wold har et inntrykk av at det har kommet flått i områder der det ikke har vært tidligere.

Photo: PRIVATE

Wold sier flatten kom mye tidligere i år enn hun er vant med.

– Det kan jo hende at andre tenker som meg at det er litt tidlig, og at de derfor ikke sjekker hunden sin.

Flere sammenliknet med tidligere år

I likhet med Wold er det flere som har oppdaget flått på hundene sine allerede. Dyreklinikken i Lillehammer har fått flere henvendelser. Det forteller Gisle Eritsvær som er veterinær og daglig leder ved klinikken.

– I år ser man at det er flere tilfeller av flått, og vi opplever at den kom tidligere i år.

– Er det mer enn normalt?

– Ha, det vil jeg påstå. Vi har hørt om flere tilfeller der det sitter mange flått på hundene. Vi har også fått flere telefoner om flått sammenliknet med tidligere år.

Gisle Eritsvær, veterinarian og daglig leder ved dyreklinikken i Lillehammer.

ANBEFALER Å FOREBYGGE: Det beste rådet er å unngå flåttbelastede områder, forteller veterinær Gisle Eritsvær. Les flere råd fra veterinæren lenger ned i saken.

Eritsvær forteller om hundeeiere som har plukket mellom 10 og 35 flått av hundene sine av gangen.

Fått en del henvendelser fra Innlandet

– Vårt inntrykk er at det er en del som sier at det er mye flått i år, og vi har fått en del henvendelser fra folk på Innlandet som har rapportert om mye flått på hunden eller katten.

Det sier Yvonne Kerlefsen some biology Flåttsenteret.

Yvonne Kerlefsen

I BUSKER OG KRATT: Biologist Yvonne Kerlefsen forteller at skogflåtten trives i områder med tett vegetasjon, løvskog og høyt gress.

Samtidig understreker hun at det er vanskelig å avgjøre om det er mer flått i år. Det kan man ikke vite med sikkerhet før året er over, og at man har statistikk. Likevel gjør hun seg betraktninger med tanke på henvendelsene senteret har fått:

Det er vanskelig å si fra år til år, men det er kanskje mer i år sammenliknet med i fjor.

flat

FLÅTTSESONG: I Norge regnes ofte flåttsesongen fra April til November, men dette kan variere fra år til år. Skogflåtten er den mest utbredte her til lands og er ofte mest aktiv i april og mai, og igjen på sensommeren.

Photo: Per Eikeset Knudsen

Hvor aktiv flatten er veldig avhengig av temperaturer ute, forteller Kerlefsen.

Så hvis det har vært perioder med varmt vær, slik det har vært i det siste, så ser man en økning i flåttaktiviteten.

Bør sjekke pelsen tter hver tur

Veterinær Gisle Eritsvær har flere råd til å følge med og håndtere flått.

For å unngå smitte må eieren sjekke pelsen hver gang hunden har vært ute. Det er nemlig viktig å ta vekk flatten så fort som mulig.

– Jeg oppfordrer til å gå gjennom pelsen etter hver tur og ta den bort. Du kan gjerne bruke in pinsett eller flåttfjerner. Dra flatten rett ut og sørg para å få ut hele flatten.

I tillegg oppfordrer han og vaske bittstedet med desinfeksjonsmiddel. Det kan uansett komme en liten lokal betennelse på bittstedet som kan klø og være rødt i et par dager, men det er normalt sett uproblematisk.

Hund bitt av flått

KAN BÆRE SYKDOM: – Flåtten i seg selv er ikke farlig. Det er de forskjellige infeksjonssykdommene den kan være med seg, sier Gisle Eritsvær.

Photo: Kristin Hogmo

Det beste er å behandle forebyggende forteller veterinæren. Det er flere produkter som forebygger at flatten biter seg fast, eller at den dør dersom den biter. Det kan være draper, tabletter eller eget flåtthalsbånd.

I tillegg bør man unngå flåttbelastede områder, som steder med høyt gress.

Symptom better seks uker

Hunder og katter får ikke får symptom med en gang flåtten har bitt, dersom den bærer sykdom. Det går often seks uker, forteller Eritsvær, og forklarer sintoma man bør følge med på:

– Det er influensaaktig symptom som påvirker allmenntilstanden, feber, trøtt og ustø.

Og det er klart når man skal og bør oppsøke veterinær:

– Hvis de har vondt i leddene sine eller muskelsmerter, så oppsøk veterinær og husk å fortelle at hunden og katten ble bitt av flått, sier Eritsvær.

Leave a Reply

Your email address will not be published.