Technology

– Vi er i trøbbel – E24

Written by admin

2021 var et gyldent år for oppstartsbedrifter. I år har investorene andre planer.

Sondre Kvam er grunnlegger og leder av Cohere XR. Han ser utfordringer i horisonten for oppstartsbedrifter.
Publisert:

– Det er definitivt vanskeligere å skaffe penger nå enn det var for noen måneder siden, sier Sondre Kvam.

Han er leder for oppstartsselskapet Cohere XR. De bygger en virtual reality-app, der folk kan møtes i virtuelle rom for «workshops». Plattformen vil bruke data om kroppsspråk og energinivå for å lette samarbeidet bedre.

Selskapet begynte å lete etter investorer for fire måneder siden. Det er første gang de er ute på jakt etter kapital.

– Vi startet tidligere i vår med å samle inn penger og vi har en lang vei å gå for å fylle runden, sier Kvam.

StartupLabs-leder Per Einar Dybvik bekrefter at Cohere XR ikke er det eneste selskapet som har problemer med å skaffe penger fra investorer.

– Det er mer krevende i dag enn for bare noen måneder siden. Det er basert på den daglige dialogen med de over 100 selskapene som har kontor hos oss, og blant de over 130 investeringene vi har gjort siden 2013, sier han.

Dybvik understreker at de får like mange forespørsler om hjelp til å starte bedrift som før, men at det er investeringssiden som er viktig.

markedsuro

Utfordringene skyldes i stor grad usikkerhet i økonomien. Det hele startet med krigen i Ukraina. Nå går prisene opp og rentene går opp. Det betyr at investorene holder på mer av pengene sine, ifølge Dybvik.

Investorer er generelt mer forsiktige og forblir ubesluttsomme lenger. Beslutningsprosesser tar mer tid, sier han.

Sondre Kvam tok med VR-briller etter ønske fra E24. Han er bekymret for en dystopisk fremtid der teknologien i økende grad tar over oppmerksomheten din. I sollyset på taket av operahuset nektet han derfor høflig å ta på seg brillene.

Selv om Kvam og Cohere XR har tjent penger siden dag én og har fått henvendelser fra Zuckerberg-kontrollerte Meta, solide kunder som Schibsted, Posten og Sbanken, ser selskapet at det skjer noe i kapitalmarkedet.

– Jeg tror det er lett for gründere å tenke at oppkjøpet av investorer løser seg selv når man allerede har produktet og kundene. Men det er også en rent økonomisk bit. Usikkerheten rundt «saken» blir større for investorene jo lenger inntektene deres ligger i fremtiden. Det er mindre attraktivt å investere nå som rentene stiger, sier Kvam.

Flere trenger hjelp

Pandemien førte til en investeringsboom for oppstartsbedrifter. Nå kan det virke som om festen går mot slutten. Det har blitt vanskeligere å skaffe kapital på egenhånd, ifølge Thomas Wittusen, direktør for investor relations i StartupNorway.

– Noen oppstartsbedrifter har blitt litt bortskjemte med ny kapital lett tilgjengelig i sitt nære nettverk den siste tiden gjennom venner, familie og eksisterende investorer, sier han.

Han forteller nå at de opplever at langt flere bedrifter strekker seg etter hjelp i møte med investorer sammenlignet med i fjor.

– Vi merket en økning på rundt 30 prosent flere bedrifter som kom til oss for å få hjelp, sier Wittusen.

Fortsett å lese E24 +

Norsk startup har global e-handelsgigant på eiersiden

Verdsettelse

Problemet med startups som Cohere XR er at de blir presset av selskapets verdivurdering. Investorer er ikke interessert i å betale like mye for aksjen som for et år siden.

2021 var et gyldent år for oppstartsbedrifter. Fra 2020 til 2021 ble investeringene i nordiske startups mer enn doblet, viser tall tonebok.

– Nå er vi inne i en klemme, der det begynner å nærme seg slutten på «sporet» (datoen bedriften går tom for penger, journ.anm.), samtidig som vi må ta beslutninger om finansiering. Budsjettene er korrigert, og vi tenker mer langsiktig. Størrelsen på laget kan reduseres i forhold til det vi hadde planlagt, sier Kvam.

Forretningsmannen er imidlertid optimistisk på at han vil være i stand til å garantere kapitalinnhentingen fullt ut.

– Det er mange som er interessert i å hente kapital hos oss, men vi må finne ut hvilken del av selskapet vi skal gi bort. Vi vil heller ikke gi bort for mye, sier han.

Kvam nærmer seg slutten av kapitalinnhentingen og forventer å fokusere fullt ut på forretnings- og teknologiutvikling.

– Går litt tregere

Kommunikasjonssjef i Folkeinvest, Amalie Holt, forklarer at de går mot strømmen i et vanskelig kapitalmarked og opplever økt investeringsvilje. Det har imidlertid blitt vanskeligere å gjøre overgangen til plattformen, noe som legger til rette for offentlige investeringer i blant annet oppstartsbedrifter.

– I disse tider anbefaler vi alle utstedere å ha lavere priser. Nettopp fordi markedet er slik det er, sier han.

Folkeinvest krever at plattformselskaper har sikret seg 30 prosent av målbeløpet før selskapet kan legge ut saken på sine sider.

– De som er modne på å skaffe kapital, opplever at det går relativt bra, men de som ikke har hentet inn kapital tidligere, opplever at det går litt tregere enn før, sier hun.

Sondre Kvam sier kapitalinnhenting er en disiplinær prosess, som han tror selskapet vil tjene på på sikt. Han bekymrer seg likevel for at selskapet må ut og tjene en rask slant.

– Frykten kan være at man hele tiden blir presset til å finne andre måter å leve på. Du kan gjøre noe med fokuset ditt. Det er jeg absolutt ikke klar for, sier han.

About the author

admin

Leave a Comment