Technology

– Vi har ikke sett bunnen ennå – E24

Written by admin

Bankene vil i løpet av uken rapportere hvor mye de tror høyere renter vil gi, mens en russisk gasskabel kan forbli stengt lenger enn antatt.

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.
Publisert:

Uken starter med kvartalstall fra storbankene Nordea, Bank of America og Goldman Sachs.

– Det er inntjeningssesong, og enda viktigere enn de faktiske tallene som rapporteres er fremtidsutsiktene som rapporteres av selskaper, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.

Han konstaterer at flere banker har begynt å sette av penger for å dekke fremtidige tap.

– Det er ingen reelle tap, men rentene har steget og selskaper må refinansiere på høye nivåer. Det øker sannsynligheten for at flere ikke klarer å gjøre opp for seg, sier Johansen.

Bankene er pålagt å sette av penger for å dekke slike tap og kan ikke vente til misligholdet kommer. Så beløpet bankene tror vil misligholde kan være en god indikator på hvordan økonomien vil klare seg i fremtiden med høyere renter.

Ferske boligtall viser om rentene biter

– Det blir også spennende å følge med på noen tall knyttet til boliger i USA den kommende uken, grunnet høye renter.

I USA har de fleste fastrenteboliglån, så når sentralbanken setter opp renten, merker ikke de fleste den direkte effekten med mindre de må ta opp nye boliglån.

– Da blir det viktig å følge med på hva som skjer på boligsiden. Stopper det? Får man permitteringer i den bransjen, så er det et større negativt, sier Johansen.

Tall for nystart av boliger i USA og salg av eksisterende bygninger i USA kommer inn tirsdag og onsdag.

De vil ha flere arbeidsledige boligbyggere

Arbeidsledigheten i USA er for tiden 3,6 prosent, omtrent på samme nivå som før pandemien.

– Normalt sett ikke så spennende, men denne uken kan det være verdt å følge med på antallet førstegangsansatte som kommer fra USA på torsdag. Det er arbeidsmarkedet som må svekkes for at det skal bli lavkonjunktur nå, sier Johansen.

– Er det akkurat det den amerikanske sentralbanken ønsker?

– Det er alt. De vil ikke si det direkte, de pakker det inn, men de mener at arbeidsledigheten må opp for å senke inflasjonen.

Nord Stream 2 ble kansellert tidligere i år. Nord Stream 1 kan forbli avslått avhengig av ny informasjon denne uken.

Russlands gasskabel er på, eller ikke

Torsdag skal gasskabelen fra Russland til Tyskland, kalt Nord Stream 1, etter planen starte opp igjen etter årlig vedlikehold.

– Mange mener at dette er en mulighet for russen til ikke å starte produksjonen igjen, mens andre mener det er for tidlig for russen å gjøre dette, sier Johansen.

Han forteller at da komponenten som skulle vedlikeholdes skulle sendes til verkstedet, ble leveransen forsinket på grunn av straff.

– Det tok tid, så det kommer nok tilbake for sent. Det som skjer her vil være utrolig viktig for høsten og det som skjer med europeisk gass, sier Johansen.

EU kommer med sine planer om hva de skal gjøre hvis Russlands gass svikter dagen før, onsdag.

– Disse har så langt vært urealistiske og etter min mening spill for galleriet, sier Johansen.

også lese

Utelivsbransjen har nesten kommet seg: – Stor ordrebok i bedriftsmarkedet

Du kan slå deg an på Oslo Børs

På den siste virkedagen i uken kommer en snert av interessante tall fra innkjøpssjefer rundt om i verden.

– Hvordan er bransjen? Innkjøpssjefens indekser har så langt vært over 50, noe som indikerer fortsatt vekst, men retningen er negativ, sier Johansen.

Purchasing Managers’ Indexes (PMIs) indikerer hvor stor andel av innkjøpssjefene i ulike selskaper som rapporterer om en økning eller nedgang i virksomhetens aktivitet den kommende måneden. En verdi på 50 betyr at det er 50/50 positive og negative innkjøpssjefer, mens en høyere verdi betyr en overvekt av positive.

– Vi holder nøye øye med ham. Hvis den amerikanske sentralbanken skal gjøre en «myk landing», må den stoppe PMI fra å falle før 50. Under det er en resesjonsindikator, sier Johansen.

Så langt har markedet selv priset inn en resesjon de neste 6-18 månedene, ifølge Danske Banks sjefstrateg.

– De kortsiktige rentene har steget mye, mens de lange rentene har falt, så vi har en invertert rentekurve. Samtidig har prisene på ulike råvarer falt, som oljeprisen, som nå er på 100 dollar fatet for nordsjøolje. Det er overraskende at aksjene går relativt bra, sier Johansen.

– Tror du det kan bli en motreaksjon i handlingene?

– Jeg tror ikke vi har sett bunnen ennå.

– Hvis det blir en global resesjon, faller råvareprisene mye og det kan være en ulempe for Oslo Børs, sier Johansen.

Fortsett å lese E24 +

Økning i matvareprisene: – Jeg får 33 øre mer for melk

About the author

admin

Leave a Comment