Visma selger konsulentvirksomheten sin for åtte milliarder: – Det har vært intenst

– Det er ingen tvil om at IT-konsulentvirksomheten som vi nå selger er førsteklasses. Det har prestert veldig bra år etter år, sier Vismas sjef, Merete Hverven.

Hverven tiltrådte rollen som Senior Manager våren 2020 etter flere års tjeneste som personaldirektør i selskapet. Under hans ledelse har Visma kjøpt opp store selskaper.

Men nå er det også utsalg. En virkelig stor en.

Det er det enorme overtakelsesfondet CVC Capital Partners som nå legger flere milliarder kroner på bordet for Vismas konsulentvirksomhet og dens 2000 ansatte.

– Hvis dette var så ufattelig bra, var det bare en pris du ikke kunne si nei til?

– Vi har ikke kommentert transaksjonsprisen, men vi hadde ikke solgt hvis vi ikke syntes det var riktig pris, sier Hverven.

Han vil ikke si noe om prisen, men kilder med kjennskap til transaksjonen opplyser til DN at den er på rundt 800 millioner euro, tilsvarende om lag åtte milliarder kroner.

Kunngjør flere oppkjøp

Flere oppkjøpsfond skal ha snust rundt Vismas konsulentvirksomhet de siste månedene, men CVC trakk det lengste strået. På spørsmål om forhandlingene har vært jevne eller intense, trenger ikke topplederen en tenkepause.

– Jeg synes vi har hatt en god, solid og profesjonell prosess. Men det er en stor sak, så selvfølgelig har det vært intenst.

Stillingen er godt kjent i transaksjonsmarkedet. Selv er hun involvert i de fleste av Vismas oppkjøp, og så langt i år har 30 selskaper sluttet seg til den norske teknologigiganten. Med friske penger etter salget er det vanlig med enda flere oppkjøp, ifølge toppsjefen.

Noe annet kan også forbli et sted i horisonten, nemlig en børsnotering. Kontoret har tidligere sagt at selskapet vurderer en børsnotering i løpet av 2023. Du ønsker imidlertid ikke å sidestille salget med å forberede deg på en potensiell oppføring.

– Min jobb som konsernsjef er å gjøre det rette for konsernet til enhver tid, sier han.

– Tid er viktig

Ifølge Hverven jobber de hele tiden med å ruste seg til en potensiell børsnotering. Når i 2023 den kan komme, er det umulig å si, sier han.

– Ser man på markedssituasjonen nå, som ikke er særlig god og stabil, er det veldig vanskelig å spå hva som vil skje neste år. Jeg synes ikke det er riktig av Visma å gå offentlig ut i en situasjon der tidene er veldig usikre og ustabile.

– På sikt skal vi gå på børs, men øyeblikket er viktig, sier toppsjefen, som forteller at de ikke ville blitt børsnotert slik de er i dag.

– Hvorfor er det så viktig å gå offentlig ut?

– Det har med størrelse å gjøre. Bare siden pandemien har vi kjøpt opp mer enn 100 selskaper. Siden vi ble avnotert i 2006, har vi vokst med et gjennomsnitt på nesten 20 prosent i topplinjen hvert år. Så vi begynner å vokse, men vekstambisjonene er like høye som før, og det er ingen tvil om at man som børsnotert selskap har mange fordeler med å ha en mer likvid aksje. Når det er sagt, er vi også godt fornøyd med dagens eiersituasjon og støtten vi får fra våre aksjonærer, sier Hverven.

Hvis du finner tidslinjen for pandemien og teller 100 oppkjøp fra Norge først stengte 12. mars 2020 og frem til i dag, kommer det ut til et gjennomsnitt på nesten ett oppkjøp hver åttende dag.

er i dialog

Siden Visma avnoterte for mer enn 15 år siden, har det vært eid av en rekke utkjøpsfond. I september i fjor kom John Fredriksen, Folketrygdfondet og Harald Høegh inn i eiendommen. da de kjøpte totalt 1,6 prosent av programvareselskapet.

Visma ble da priset til rundt 140 milliarder kroner, eksklusiv gjeld, etter en utrolig prisøkning på et drøyt år. Av de børsnoterte selskapene er det kun Equinor, DNB, Telenor og Aker BP som er priset høyere i dag.

Hverven vil ikke kommentere hvordan han mener prisene har utviklet seg siden den norske trioen gikk inn på eiersiden, men sier selskapet vokser videre og bringer en sunn utvikling til bunnlinjen.

– Hvis man har et langsiktig perspektiv og hvert år leverer om lag 20 prosent vekst i topplinje og bunnlinje, så tror jeg også det gir god verdiutvikling over tid, sier hun.

– Har du slått flere investorer på døra?

– Å holde investormøter er en del av jobben min. Vi er i jevnlig dialog med interessante investorer som kan være gode langsiktige eiere av Visma.

– Da ja?

– Ja, vi er i dialog med investorer.

Hvem vil inn på eiersiden?

– Hvem bryr seg Visma, ja.

Noe nært forestående?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Hverven.

Salg på seks milliarder.

Visma omsatte for 579 millioner euro i første kvartal, noe som tilsvarer seks milliarder kroner med dagens kronekurs. Det er en økning på 17,8 prosent fra samme periode i fjor.

Selskapet satt igjen med et driftsresultat på 59 millioner euro, som tilsvarer rundt 600 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.