VW ID.5 test: Fin og bedre rekkevidde – nå er den i Norge

De siste årene har mildt sagt vært overveldende for bilindustrien. Ikke minst i Norge. Her har vi hatt en revolusjon -av den elektriske typen- som ingen andre land i verden kommer i nærheten av. Vi er mange år foran resten. Mer enn åtte av ti nye biler er elektriske. Og utvalget øker stadig.

Tallene ville også vært enda høyere hvis bilprodusentene hadde klart å levere flere biler.

“Det er bare i tilfelle et fancy problem.” Dette er hvordan vi antar at bilindustrien ville reagert hvis vi sa for noen år siden at dens største problem i 2022 ville være å skaffe nok biler til kåte, utålmodige kunder.

Men det er ikke et luksusproblem. Dette er et veldig reelt problem.

Nå har VW en annen modell på vei ut. I utgangspunktet gode nyheter. at kundene trolig må vente lenge. For oppskriften ser dokumentet skremmende ut for norske bilkjøpere. Se hei til ID.5 – endelig på norske signaler.

tesla-konkurrent

Nykommeren er på mange måter midt i strupen på det som er Norges mest solgte bil akkurat nå: Tesla Model Y.

Teslaen er raskere og varer lenger, men den koster også mer. ID.5 GTX sniker seg inn for i underkant av 500 000 kroner.

Den koster ca SEK 65 000 mindre enn Model Y Long Range, men du må betale SEK 20 000 mer enn en vanlig ID.4.

Gjør dette det til det perfekte kompromisset? Vi har testet det – for å bevise det.

Dette er en kort test. Det betyr at vi har kjørt denne modellen før. Nå prøver vi det med en annen motor. Du finner en mer uttømmende test av denne modellen. her.

Forsinket, men her er det i Norge

Det er bakdelen som skiller ID.5 fra ID.4.  Her er en mer coupé-aktig taklinje.

Det er bakdelen som skiller ID.5 fra ID.4. Her er en mer coupé-aktig taklinje.

Hva er nytt?

ID.5 kan høres ut som en helt egen modell. Men i praksis er det kun deler av kroppsformen som er endret. ID.4, som vi allerede kjenner godt, er en tradisjonell SUV. ID.5 har skrånende taklinje og er mer kupéaktig.

Akkurat en slik trend er ikke noe nytt. Men med elektrifisering har det gått fra å bare handle om å få en bil til å se sportigere og slankere ut, til å handle litt om rekkevidde også.

ID.5 har et mer strømlinjeformet design, og den slags gjenspeiles i omfanget. ID.5 GTX må reise 487 kilometer. ID.4 skal være 478. Begge tallene er basert på WLTP-målinger. Det betyr at de begge er urealistiske til noe annet enn en fin sommerdag. Som elbiler flest.

Men batteripakken er lik i begge bilene. Den er på 77 kWt.

Takket være en programvareoppdatering skal ID.5 (og ID.4) først kunne lastes raskere enn ID.4. Tidligere ble kapasiteten på 100 kW stoppet. Nå er den 135 kW. Under ideelle forhold. Det betyr, i hvert fall i teorien, at den skal kunne lastes mye raskere.

Høsten 2017 – her så vi det for første gang

Hvordan virker det?

ID.5 sine kjøreegenskaper er akkurat som forventet, så lenge du ikke forventer at de skal være sportigere enn ID.4. For vi kan ikke si at vi merker noe.

Dette betyr at forskjellen ligger i det visuelle. Ikke desto mindre sportssetene (ekstrautstyr vi anbefaler), 21″ hjulene (mer på disse sidene) og den sportsligere kjørelinjen.

Bakdelen virker ganske høy;  dette er ikke den beste vinkelen for å se bilen.

Bakdelen virker ganske høy; dette er ikke den beste vinkelen for å se bilen.

Når det er sagt, er dette en bil vi tror mange vil være fornøyd med. Komfort er nok det viktigste i dette segmentet. Du har tilgang til en rekke tuning-muligheter, slik at bilen kan strammes opp litt når du ønsker det. Styringen er lett og komfortabel når du kjører komfortabelt, litt tyngre når du setter bilen i Sport-modus.

Vi nevnte nettopp de store 21″-felgene. De passer veldig bra til bilen. De gir heller ingen store komfortproblemer, selv om det er litt gummi. Men vi merket mye dekkstøy, på en ellers stillegående bil.Store dekk har sin pris, både når det gjelder støy og autonomi.

Interiøret i GTX-versjonen ser betydelig mer luksuriøst ut enn i basismodellene. Vi har allerede nevnt setene. Men vi kan legge til skinndekkede dashbord og dører, ambient belysning og et svart tak. Joda, du får litt hardplast i bunnen av dørene og midtkonsollen, men neppe mer enn du kommer forbi.

Det er også en veldig god head-up-skjerm. Her har du til og med virtuell virkelighet. Det er akkurat det jeg tror ikke er så viktig. De gule og blå stripene og pilene er ikke enklere å bruke enn de “vanlige” pilene.

Men head-up-displayet er viktig i en bil som har veldig små digitale instrumenter. Disse instrumentene har også et begrenset display. Vi skulle gjerne hatt muligheten til å se telefonboken og media her eller på head-up-skjermen (eller begge deler!), så vi ble mindre avhengige av å se på hovedskjermen.

Vi er ennå ikke kjent med de såkalte haptiske knappene, både på rattet og under skjermen på dashbordet. Og nå har vi kjørt en del VW-modeller med denne. Så jeg lurer på om jeg rett og slett har bestemt meg for at det er en utvikling som har gått i feil retning.

En ting nordmenn må være klar over med denne bilen er at den ikke har mulighet for å laste på taket. For noen er det en avtalebryter. Skal du bære ski, kan du bære dem komfortabelt inne i bilen.

Alternativt kan du ta dem med deg i en tilhenger. Til hengerfeste kan du få. GTX kan trekke opptil 1200 kilo.

Plassen er fortsatt god. Baksetet fungerer bra og påvirkes overraskende lite av karosseriets form. Bagasjerommet er på 549 liter. Den øker til 1.561 liter hvis vi senker baksetene. Men å bygge både i høyden og ID.4, kan du ikke.

Verken ID.4 eller ID.5 har bagasjerom foran.

Nå er hippiebussen tilbake

Interiøret er betydelig mer luksuriøst på GTX-utgavene.  Men de blå detaljene på dørene og på dashbordet bryter litt med resten.

Interiøret er betydelig mer luksuriøst på GTX-utgavene. Men de blå detaljene på dørene og på dashbordet bryter litt med resten.

Konklusjon:

1. januar blir en ny arbeidsdag for de som skal selge og kjøpe elbil. Alle elbiler er momspliktige, og kontantstøtten som opprettes vil kun dekke inntil 500.000 kroner.

ID.5 er derfor en interessant bil. Vi snakker tross alt om en fullverdig firehjulsdrevet familiebil, hvor startprisen sniker seg under 500.000 kroner.

Vi antar at de fleste vil fortsette å velge IDI.4 (eller Tesla Model Y). Mest av praktiske årsaker. Den mister litt rekkevidde, men ikke nok til å veie opp for ulempene (takplass/last) og høyere pris.

ID.5: Her er prisene

VW ID.5 GTX

Motor og ytelse:

Motor: to, elektrisk

Effekt: 299 hk / 460

0-100 km/t: 6,3 sek.

Toppfart: 180 km/t

Forbruk: 18 kWt / 100 km

Ladet batteri:

Batteripakke: Brutto kWt, Netto kWt

Autonomi: 487 km (WLTP)

Hurtiglading: 135kW

Innebygd lader: 11 kW

Mål og vekt:

Lengde x bredde x høyde: 459 x 185 x 161 cm

Egenvekt: 2.242kg

Tilhengervekt: 1200kg

Taklast: 75 kg

Priser:

Fra 493.000 kroner

Testbil: 624 700 kr

Indikert vs målt:

Målt forbruk * 20,3 kWt / 100 km

* = Vi kjører alle testbiler på vår egen testbane, som inkluderer motorvei, liten kjøretur og landevei, og prøver å gjøre den så lik som mulig.

NB: Forbruket påvirkes fortsatt av ytre faktorer som temperatur, vær, kjøreforhold, trafikk og kjøremønster.

Video: Her er produksjonen av ID.5 i gang:

En stor suksessbil er blitt helt ny.

Leave a Reply

Your email address will not be published.