Wall Street falt tilbake etter en sterk åpning: dagen endte jevnt

Store aksjemarkeder i Asia og Europa startet uken sterkt, med flere store indekser som steg over én prosent. Den positive stemningen i finansmarkedene smittet over på amerikanske aksjemarkeder, der Nasdaq-indeksen var opp nesten to prosent da den åpnet.

Det sterke rallyet ble slettet kraftig gjennom handelsdagen og dagen avsluttet forsiktig.

  • Dow Jones Industrial Average endte tilnærmet uendret.
  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,31 prosent.
  • Nasdaq Technology Index steg 0,4 prosent.

I forkant av børsåpningen i USA, pekte Senior Portfolio Manager Olav Chen i Storebrand på den største begivenheten denne uken, som vil påvirke finansmarkedene:

– Det som blir viktig fremover er inflasjonstallene som legges frem fredag. Vi tror at inflasjonen i USA har nådd toppen og vil falle i fremtiden. Spørsmålet er hvor fort det vil falle, sier Olav Chen.

Det skriver Bloomberg Den amerikanske konsumprisindeksen (KPI), som viser månedlig inflasjon, forventes å være litt roligere i mai enn i april, med noen økonomer som forventer at den bekrefter at inflasjonen har nådd toppen.

Teknologien faller med antall jobber

Wall Streets store indekser endte sist uke lavere, til tross for en sterk arbeidsmarkedsrapport fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Tallene viste at det ble skapt 390.000 nye jobber i USA i mai. Samtidig ble jobbveksten for april revidert opp fra 428.000 til 436.000. Jobbvekst på 325 000 var forventet i mai på forhånd, ifølge estimater innhentet av Trading Economics.

Sterke arbeidsmarkedstall indikerer fortsatt sterk aktivitet i økonomien, noe som kan redusere sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken stopper planlagte renteøkninger.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt hele 2,5 prosent da børsen stengte fredag. Med ytterligere utsikter til renteøkninger, er det ikke urimelig at sterke jobbtall overgår Nasdaq-veksten og teknologiaksjer som Nerflix, Meta og Tesla, som alle endte lavere fredag.

– Arbeidsledigheten har vært lav mange ganger de siste 40 årene, men inflasjonen har ikke vært så høy, og derfor har de ikke hatt det travelt med å sette opp renten. Nå har du rekordstor inflasjon og rekordledighet, og det skremmer markedet, sier Chen.

Utfordrende periode i butikk

Sjefstrateg Christian Lie i Formue sier investorene har en kronglete periode foran seg.

Investorer vil møte en utfordrende periode med de amerikanske økonomiske tallene: gode tall kan tolkes negativt fordi de øker muligheten for enda strammere pengepolitikk, men samtidig demper frykt for lavkonjunktur. De dårlige tallene vil lette presset på Fed, men redusere økonomisk usikkerhet, sier Lie.

Lie sier tegn på stabilisering de siste ukene har vært drevet av fallende amerikansk kjerneinflasjon, noe lavere amerikanske markedsrenter og en svakere dollar. I tillegg har lempingen av smitterestriksjonene i Kina og rebalanseringen av andeler i store forvaltningsmiljøer bidratt positivt, sier Lie.


Formuesjefstrateg Christian Lie.

Formuesjefstrateg Christian Lie. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Den siste prisøkningen har imidlertid kommet til tross for at nøkkeltall fra den amerikanske og kinesiske økonomien har skuffet i forhold til forventningene. De siste ukene har Oslo Børs steget, og nådde et nytt all-time high tirsdag. Det har også vært en stor oppgang i det europeiske og asiatiske markedet.

Oppgangen kommer ettersom inflasjonen fortsetter å overraske til oppsiden i de største økonomiene, bemerker Lie.

Investorer bør derfor forberede seg på flere turbulente perioder, spesielt i lys av at verdensøkonomien utvilsomt går mot en utfordrende periode drevet av for eksempel en bølge av pengeinnstramminger og rekordhøye mat- og drivstoffpriser.

Tror ikke resesjonen er nær

Flere økonomer har uttrykt bekymring for den økonomiske nedgangen. Chen tror imidlertid ikke det vil skje i nær fremtid.

– Vi synes det er for tidlig. Vi kan se et lite fall i veksten, men vi ser ingen resesjon de neste tre til tolv månedene, sier Chen.

Han forteller at de under pandemien investerte i eiendeler og varer, som turklær, ski, pc-er, biler eller Netflix-abonnement. Nå er denne trenden snudd:

– Nå bruker de helst penger på hoteller, restauranter, fly og festivaler. Problemet for økonomer er at det ikke finnes gode tall for varelager i hele tjenestesektoren. Den største komponenten her er menneskene, og da vil du merke dårligere service. I en slik situasjon vil jeg ikke kunne se økonomisk lavkonjunktur de neste tre til tolv månedene, for jeg tror ikke at arbeidsledigheten vil øke, sier han og legger til:

– Jeg ser at kvaliteten på tjenesten er veldig dårlig. Restauranter er stengt, det er kaos når man reiser og passkaoset i Norge er et symptom på det jeg sier. Alle disse tingene er et tegn på at det vil være stor etterspørsel etter tjenester og som vil føre til god vekst, men til høyere priser.

Christian Lie i Formue ser i mellomtiden større sannsynlighet for en resesjon i Europa og USA i løpet av 2022 eller 2023.

– Hovedsakelig fordi inflasjonen svekker husholdningenes kjøpekraft, noe som igjen fører til lavere forbrukskapasitet og større usikkerhet, som igjen kan føre til høyere sparing i forhold til forbruk. Stemningen blant husholdningene i eurosonen er nesten like dårlig som den var i 2020, mens forventningene til amerikanske husholdninger og toppledere også har falt kraftig, sier Lie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.