Wall Street stiger foran kveldens rentebeslutning: Nasdaq stiger over én prosent

Onsdag kveld norsk tid, nærmere bestemt klokken 20.00, kommer endelig avgjørelsen fra den amerikanske sentralbanken. Styringsrenten vil øke, men nøyaktig hvor mye gjenstår å se.

De siste dagene har markedet blitt stadig tryggere på at renten tredobles, det vil si at renten øker med 0,75 prosentpoeng. Det blir i så fall den største renteøkningen siden 1994, for snart tre tiår siden.

  • S&P 500 er opp 0,9 prosent.
  • Nasdaq er opp rundt 1,2 prosent.
  • Dow Jones er opp rundt 0,8 prosent.

Bakteppet før kveldens rentemøte er selvsagt skyhøy inflasjon, som var på 8,6 prosent i mai. Mens Fed og sentralbanksjef Jerome Powell gjorde det klart i fjor at de trodde høy inflasjon ville være midlertidig, har dette blitt til en løpende inflasjon som har holdt seg på nivåer som ikke er sett på fire tiår.

Markedet forventer en trippel

Som en konsekvens av fortsatt høy inflasjon har også renteforventningene økt betydelig.

Da Fed hevet renten for første gang i år i mars, til 0,25 til 0,5 prosent, trodde de fleste rentekomiteens medlemmer på en styringsrente på mellom halvannen og to prosent innen utgangen av året.

Et mindretall så for seg en styringsrente på mellom to og to og en halv prosent innen utgangen av året. I dag priser markedet inn en trippel renteøkning på onsdagens møte og en styringsrente på 3,85 prosent for februar 2023.

Det har også vært store endringer i markedets forventninger foran onsdagens møte. Lenge var det nok en dobbel renteøkning etter møtet i mai, men det var før en artikkel i Wall Street Journal tidligere denne uken hevdet at Fed nå vurderer en trippeløkning. Artikkelen fikk flere meglerhus til å justere sine prognoser.

Goldman Sachs var den første som dro, før også JP Morgan Chase og Barclays har sagt at det er ventet en renteøkning på 0,75 prosent, skriver Bloomberg.

kraftige prisfall

I tråd med fortsatt høy inflasjon og forventninger om flere måneder med stigende renter, har flere av pandemiens favorittaksjer, ofte innen teknologi eller vekst, blitt slått på aksjemarkedet.

Spesielt i USA har salg av markeder vært tydelige, med alle tre store indeksene ned betydelig for året.

Det sier sjefstrateg Christian Lie i Formue DN i morgen onsdag at Fed har et dilemma.

– 50 grunnpunkter vil i utgangspunktet oppleves som bra. Men dersom markedet oppfatter at dette er for lite til å kontrollere inflasjonen, og at inflasjonen og inflasjonsforventningene står i fare for å ordne seg, kan det utløse en negativ markedsreaksjon. Hundre basispunkter vil dempe inflasjonsfrykten, men kan forsterke resesjonsfrykten.

Fed har ankommet i en skikkelig klemme. Hvis den justerer seg for svakt, risikerer den å holde inflasjonsforventningene høye. På den annen side risikerer å stramme inn for mye å kvele økonomisk vekst.

– Vi er i en situasjon der stemningen blant amerikanske forbrukere og amerikanske toppledere er tydelig pessimistisk. Dette betyr at Fed i prinsippet bør være heldige hvis de ønsker å kontrollere inflasjonen og unngå en resesjon, sa Lie.

Hvis Fed lander på de 0,75 prosentpoengene som markedet har priset inn, er det også uklart hvordan investorene vil reagere, ifølge Lie.

– Det er ikke urimelig at det først ikke er noen nevneverdig reaksjon, men så begynner investorene å gnage litt på hva det kan bety og så kan man få en negativ eller positiv reaksjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.